Ciasto Biszkoptowe z Pomarańczą – Nie zatrzymasz się na jednej porcji.

Ja i wszyscy moi domownicy, jesteśmy okropnymi łasuchami. Z trudem odmawiamy sobie kawałka ulubionego ciasta. Całkiem nie dawno otrzymałam ten wspaniały przepis na ciasto pomarańczowe od mojej sąsiadki. Od razu przypadł mi do gustu.

Minimalny wysiłek podczas pieczenia, mały koszt produktów i do tego ich prostota sprawiły, że natychmiast przystąpiłam do wypróbowania go. Ważne jest, aby pomarańcze, które są ułożone na wierzchu ciasta, były dojrzałe, soczyste i miały cienką skórkę. Ten przepis pozwala rozpieszczać twoich bliskich słodkościami tak często, jak tylko masz na to ochotę. Lekki i wilgotny biszkopt nasączony syropem waniliowym – to prawdziwa przyjemność dla miłośników słodyczy.
Jestem pewna, że nie zatrzymasz się na jednej porcji!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 170 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ml płynnej esencji waniliowej
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • 1 duża pomarańcza
  • 125 ml wody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 ml płynnej esencji waniliowej

 

PRZYGOTOWANIE
1. W pierwszej kolejności przygotuj syrop cukrowy : zmieszaj wodę i cukier puder w rondlu o grubym dnie. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i syrop stanie się klarowny.

 

2. Dokładnie umyj pomarańcze szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą. Wytrzyj do sucha, nadmiar wody jest nie wskazany. Pokrój pomarańcze w pierścienie o grubości ok. 5 mm. Odsącz nadmiar soku na ręczniku papierowym.

 

3. Dodaj esencję waniliową do gorącego syropu cukrowego, wymieszaj i zanurz pomarańcze. Zagotuj całość przez 2 minuty i wyłącz. Niech owoce cytrusowe wchłoną wanilię i cukier.
4. Podczas gdy pomarańcze stygną, przygotuj ciasto. W misce ubijaj masło przy pomocy robota kuchennego. Nie przerywając ubijania, dodaj jajka, esencję waniliową, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sitko. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.

 

5. Formę do pieczenia z zdejmowanymi bokami (tortownicę), pokrytą papierem do pieczenia nasmaruj tłuszczem ( nie smaruj boków formy). Poukładaj pomarańcze na dno i polej je pozostałym syropem.

 

6. Potem wlej ciasto na pomarańcze i natychmiast włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
7. Piecz ciasto przez 40 minut, sprawdzając gotowość drewnianym patyczkiem.
8. Gdy ciasto będzie gotowe, poczekaj do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuń boki formy i wyłóż ostrożnie ciasto na talerz do góry dnem. Ostrożnie zdejmij spód i pergamin. Smacznego!

 

 

Aby ciasto pomarańczowe było delikatne i aromatyczne, zwróć szczególną uwagę na biszkopt. Wybierz wysokiej jakości składniki, koniecznie przesiej mąkę i nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia.

 

error: Content is protected !!