Włoska Mimoza – Pyszne i piękne. To ciasto ozdobi każdy stół.

Północne Włochy słyną z kulinarnych przysmaków. Jedną z włoskich specjalności, które można znaleźć w menu każdej cukierni, jest ciasto Mimoza. Wyglądem przypomina kwiat mimozy. Puszyste i obłędnie smakuje. Z pewnością będzie niezwykłą ozdobą każdego stołu podczas wyjątkowych uroczystości. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 8 żółtek
  • 4 jaja
  • 220 g cukru
  • 200 g mąki
  • 40 g skrobi

 

SKŁADNIKI NA KREM
  • 300 ml mleka
  • 500 ml kremu
  • 200 g cukru
  • 8 żółtek
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wanilina

 

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
  • 100 ml wody
  • 5 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubijaj 4 jajka z cukrem, mikserem na średnich obrotach przez co najmniej 10 minut.

 

2. Dodaj 8 oddzielonych żółtek i ubijaj dalej, aż masa jajeczna zrobi się puszysta.

 

3. Przesiej mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko do uzyskania jednolitej masy.

 

4. Podziel ciasto na dwie części i upiecz każde z osobna w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu, ciasta pozostaw w formach na kilka godzin.

 

5. Czas przygotować krem. Do garnka wlej mleko, 300 ml śmietany i wanilinę. Zagotuj na małym ogniu, często mieszając.

 

6. Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich mąkę. Kiedy mleko ze śmietaną zacznie wrzeć, dodaj utarte żółtka. Intensywnie mieszaj nie przerywając wrzenia.

 

7. Dodaj cukier puder, wymieszaj i pozostaw krem do ​​ostygnięcia.

 

8. Jeden biszkopt przekrój na trzy części. Drugi pokrój w małe kostki.

 

9. Czas nasączyć biszkopty. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj do niej cukier i likier pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nasącz schłodzoną mieszanką wszystkie biszkopty.

 

10. Ciasto układaj warstwami: nasączony biszkopt, krem śmietanowy itd. Ostatnią warstwą jest krem śmietanowy, na którym poukładaj biszkopta pokrojonego w kosteczkę. Mimoza gotowa.

 

Smacznego!
error: Content is protected !!