Aromatyczny Kapuśniak z Mięsem – Sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodny dzień dla każdego.

Każda zupa jest pełna witamin i wartości energetycznych, których często brakuje nam w codziennej diecie.

 

 

Pyszny i niezwykle sycący, mięsny kapuśniak nie tylko rozgrzewa, ale też zaskakuje smakiem i prostotą wykonania.
Taka zupa doskonale zaspokoi głód, rozgrzeje podczas zimowych chłodów i dostarczy energii do działania na resztę dnia. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 600 g mięsa drobiowego
  • wędzone kiełbaski
  • 50 g smalcu
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • kminek, cukier i sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz kiełbasę wędzoną na małe kawałki.

 

2. Rozgrzej smalec na patelni o grubym dnie i usmaż mięso drobiowe i wieprzowe na dużym ogniu na złoty kolor. Kiełbasę dodaj na samym końcu.

 

3. Pod koniec smażenia, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, mieszając jeszcze przez 2 minuty.

 

4. Posyp mięso papryką, wymieszaj i zalej wrzącą wodą, aby całkowicie przykryła mięso. Następnie przełóż wszystko do wysokiego garnka.

 

5. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę lub bulin warzywny.

 

6. Pokrój małe ziemniaki na ćwiartki i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

 

7. Na koniec, dodaj kapustę kiszoną, czosnek, kminek, cukier i sól. Gotuj do miękkości.

 

8. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i ozdobioną zieleniną.

 

Smacznego!

 

Pięknie i smacznie, podana może być również w chlebku. Tak podanego kapuśniaka nie odmówi nikt!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!