Babka z bakaliami i wiśnią – Taką robiła moja babcia.

Nigdy nie zapomnę tego zapachu, jaki unosił się w domu mojej babci, kiedy piekła tą babkę. Cudowny aromat cynamonu, bakalie i odważna kwasowość wiśni to połączenie niezwykłe i magiczne. Jakiś czas temu przypomniałam sobie o tym przepisie i piekę ją bardzo często, ponieważ moja rodzina też ją uwielbia. Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 200 g rodzynek
  • 250 g suszonych wiśni
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 5 łyżeczek herbaty Earl Grey
  • 50 ml whisky
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ta magiczna babka powinna być przygotowywana już wieczorem na dzień przed pieczeniem. Na początek zaparz herbatę w głębokim pojemniku, zalewając ją wrzącą wodą. Zaparzaj przez 20 minut, a następnie odcedź i dolej whisky. Potem przykryj folią aluminiową i pozostaw na całą noc.

 

2. Rano zalej przygotowaną mieszanką wiśnie i rodzynki. Pozostaw do namoczenia.

 

3. W międzyczasie wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj namoczone, suszone owoce wraz z mieszanką w której się moczyły (herbata z whisky). Wymieszaj wszystko i dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Te przyprawy nadadzą babce niezwykły aromat.

 

4. Pozostaje tylko dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.

 

5. Ciasto na naszą babkę jest gotowe. Posmaruj formę do pieczenia olejem i równomiernie rozprowadź na niej ciasto.

 

6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez godzinę. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

 

Smacznego

 

error: Content is protected !!