Bułeczki z Farszem Ziemniaczanym i Smażoną Cebulką – Serwuję je często na energetyczne śniadanie dla mojej rodziny.

To idealne śniadanie dla całej rodziny. Ciepłe, sycące i dostarczają energii nawet na ciężki dzień w pracy i w szkole.

 

 

Cienkie i delikatne ciasto z ziemniaczanym farszem, można również przygotować jako przekąskę, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 2, 5 szklanki mąki
  • 0, 5 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 0, 5 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól, czarny pieprz, czerwona słodka papryka

 

PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce, wymieszaj mąkę , proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubij jajko z olejem, octem i wodą. Delikatnie wlej mieszankę z jajek do mąki.

 

2. Zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

 

3. Drobno posiekaj cebulkę i usmaż na patelni. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. To będzie nasz farsz.

 

4. Ugnieć ziemniaki na puree, dodaj usmażoną cebulkę, masło, paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

 

5. W międzyczasie podziel ciasto na 2 części. Posyp mąką stół i rozwałkuj tak cienko, jak tylko jest to możliwe. Otrzymasz ciasto o wymiarach około 30 na 40 cm. Ok. 3 cm. od od krawędzi, układaj farsz i zawiń krawędź zaciskając brzegi.

 

6. Tak samo układaj każdą następną cześć ciasta. Możesz podzielić je na paski i zawijać oddzielnie. Po zawinięciu farszu, pokrój każdy pasek z farszem na równe kawałki.

 

7. Zawiń każdy kawałek do środka, zaciskając brzegi, uformuje się wgłębienie w środku. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Posmaruj wierzch każdego żółtkiem wymieszanym z wodą.

 

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor.

 

 

Smacznego!

 

Gotowe bułeczki, świetnie komponują się z kwaśną śmietaną lub pikantną musztardą. Ponadto, ziemniaki można zastąpić innym nadzieniem. Pieczarkami z cebulką lub z warzywami.

 

 

Nic dziwnego, że ten przepis ma ponad 100 lat! Na całym świecie ludzie doceniają prostotę dania i jego energetyczne, rozgrzewające działanie. Nawet w najchłodniejsze i ponure deszczowe dni!

 

error: Content is protected !!