Ciasto orzechowe – To ciasto zachwyci smakiem każdego. I małego i dużego.
To niesamowite ciasto musi znaleźć się w twoim zbiorze przepisów. Z łatwością zaskoczysz domowników tym szybkim i łatwym smakowitym ciastem orzechowym. A jeszcze bardziej zaskoczysz niespodziewanych gości, którzy właśnie się zapowiedzieli. A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi…

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 
1,5 szklanki cukru
 - 
2,5–3 szklanki mąki
 - 
4 jajka
 - 
50 ml koniaku
 - 
1 łyżeczka sody
 - 
1 łyżeczka octu
 - 
100 g orzechów (orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich)
 - 
4 łyżki miodu
 - 
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
 
SKŁADNIKI NA KREM
- 
200 g masła
 - 
300 g gotowanego skondensowanego mleka
 - 
100 g smażonych orzechów włoskich
 - 
orzechy i gorzka czekolada do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem na sztywną, gładką pianę. Dodaj miód, koniak, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

2. Następnie dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj sodę z octem i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj.

3. Posiekaj orzechy blenderem lub tłuczkiem i dodaj połowę do ciasta. Dobrze wymieszaj. Drugą połowę posiekanych orzechów dodasz do kremu.

4. Podziel gotowe ciasto na 2 części i upiecz osobno 2 ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i piecz ciasta na rumiany kolor. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka: jeśli ciasto się nie klei – jest gotowe!

5. Kiedy ciasta ostygną, przekrój każde na 2 części, odcinając ich górną część.

6. Następnie zacznij robić krem. Ubij masło ze skondensowanym mlekiem za pomocą robota kuchennego, dodaj pozostałe posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Włóż krem do lodówki na 5-10 minut.

7. Każdą część ciasta musisz odpowiednio nasączyć: Zaparz mocną czarną herbatę, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Polewaj ciasto przygotowaną mieszanką. Pozostaje tylko na przemian przekładać ciasto kremem.


8. Udekoruj posiekanymi orzechami i drobno posiekaną ciemną czekoladą. Przed podaniem, ciasto przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. W tym czasie ciasto odpowiednio się nawilży.

Smaczne ciasto z miodowo-orzechowym smakiem i nutką koniaku gotowe. Teraz tylko zbieraj pochwały!