Kotleciki Ziemniaczane – Miękkie i delikatne. Moje dzieci się nimi zajadają.

Moja ukochana babcia była nie tylko życzliwą i mądrą kobietą, ale także wspaniałą gospodynią. To od niej dowiedziałam się o ogromnej liczbie potraw, które teraz gotuję z przyjemnością dla swojej rodziny.

Jedną z takich potraw są właśnie te kotleciki, do których można również wykorzystać ugotowane ziemniaki z wczoraj. Jest to genialny pomysł na obfity obiad. A moja rodzina uwielbia je w połączeniu z sosem grzybowym. Jednak można je również podać jako sycące śniadanie lub popołudniową przekąskę, a także podawać zamiast przystawki do dań mięsnych i rybnych.

 

 

SKŁADNIKI
  • 6-7 małych ziemniaków
  • 70 g twardego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól do smaku
  • 20 g masła
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli nie masz ziemniaków z wczoraj, zacznij od ich ugotowania w osolonej wodzie. Następnie je odcedź i ostudź.

 

2. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w małe kostki.

 

3. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj tarty ser i pokrojoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

4. Z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleciki równej wielkości.

 

5. Obtocz wszystkie w bułce tartej i zrób nacięcia na kształt siateczki.

 

6. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, dodaj trochę masła.

 

7. Smaż kotleciki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.

 

8. Kotleciki ziemniaczane gotowe.

 

Smacznego!
error: Content is protected !!