Kruche Ciasteczka – Idealne do popołudniowej herbatki.
Dziś możesz iść do sklepu i kupić ciastka o dowolnym smaku, kształcie i składzie. Jednak współczesne słodycze z mnóstwem podejrzanych dodatków, nie wzbudzają nadmiernego apetytu. Dlatego ja zawsze decyduję się na samodzielne ich przygotowanie. Jest to zarówno ekonomiczne, zdrowe i bezpieczne.
Gwarantuję, że wykonasz je w domu szybciej, niż zrobisz wyprawę po nie do sklepu i dokonasz właściwego wyboru. Prosto, szybko i tanio. Będą idealne na każdą okazję. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
3 szklanki mąki
-
3 jajka
-
250 g masła
-
1 szklanka cukru
-
0,5 łyżeczki sody
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij mikserem 2 jajka z cukrem na gładką pianę.
2. Dodaj sodę i cukier waniliowy.
3. Następnie dodaj masło i mieszaj mikserem, stopniowo dodając mąkę.
4. Gdy ciasto zgęstnieje, zacznij ugniatać je rękami. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
5. Schłodzone ciasto przeciskaj przez praskę lub z pomocą maszynki do mięsa, a uzyskane wzory układaj na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
6. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na złoty kolor.