Kruche Ciasteczka – Idealne do popołudniowej herbatki.

Dziś możesz iść do sklepu i kupić ciastka o dowolnym smaku, kształcie i składzie. Jednak współczesne słodycze z mnóstwem podejrzanych dodatków, nie wzbudzają nadmiernego apetytu. Dlatego ja zawsze decyduję się na samodzielne ich przygotowanie. Jest to zarówno ekonomiczne, zdrowe i bezpieczne.

Gwarantuję, że wykonasz je w domu szybciej, niż zrobisz wyprawę po nie do sklepu i dokonasz właściwego wyboru. Prosto, szybko i tanio. Będą idealne na każdą okazję. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubij mikserem 2 jajka z cukrem na gładką pianę.

 

2. Dodaj sodę i cukier waniliowy.

 

3. Następnie dodaj masło i mieszaj mikserem, stopniowo dodając mąkę.

 

4. Gdy ciasto zgęstnieje, zacznij ugniatać je rękami. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

 

5. Schłodzone ciasto przeciskaj przez praskę lub z pomocą maszynki do mięsa, a uzyskane wzory układaj na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

 

6. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na złoty kolor.

 

7. Po wystygnięciu, posyp ciasteczka cukrem pudrem i wołaj domowników na herbatkę.
SMACZNEGO
error: Content is protected !!