Majonez Jabłkowy – Delikatny i puszysty rozpływa się w ustach.

Wszyscy wiedzą, że majonez, nawet wykonany z naturalnych domowych składników, nie jest najzdrowszym produktem. Jednocześnie pozostaje jednym z najpopularniejszych dressingów do wielu sałatek.
Majonez jabłkowy okazuje się jednak lekki i do tego orzeźwiający. Nie odbiega smakiem od klasycznego majonezu. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie z czego jest wykonany.

 

SKŁADNIKI
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oleju słonecznikowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz jabłka.

 

2. Upiecz je w piekarniku, do miękkości.

 

3. Ucieraj przez sitko do uzyskania delikatnego musu.
4. Przełóż do wysokiego naczynia, do którego zmieścisz blender.

 

5. Dodaj musztardę stołową, sok z cytryny, sól i cukier, nie przerywając mieszania.
6. Aby zapobiec rozwarstwieniu się sosu (zważenia) wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem (najlepiej w kilku krokach).

 

7. Majonez jabłkowy jest gotowy.

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!