Nadziewane kefirowe placuszki – Eksplozja smaku i aromatu w jednym.
Placuszki kefirowe są zawsze pyszne! Nie ma znaczenia czy są z jabłkami, wiśniami, morelami czy ulubioną mieszanką warzyw, która trzeba przemycić swoim pociechom. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Przygotujesz je szybko, łatwo i z pełnym wachlarzem własnych ulubionych smaków. Te placuszki kefirowe z szynką i pomidorem są niezwykle miękkie, aromatyczne i lekkie nawet następnego dnia . Spróbuj i zaskocz swoich bliskich!

SKŁADNIKI
- 
350 ml kefiru
 - 
2 łyżki śmietany
 - 
100 g szynki
 - 
200 g mąki pszennej
 - 
2 jajka
 - 
1 pomidor
 - 
70 g twardego sera
 - 
Szczypta sody
 - 
szczypta soli
 - 
czarny pieprz do smaku
 - 
dowolne zioła
 
PRZYGOTOWANIE
1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pokrój szynkę w kostkę, zrób to samo z pomidorem. Drobno posiekaj zioła.

2. Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietanę, kefir i sodę. Dobrze wymieszaj.

3. Przesiej mąkę i dodaj do pozostałych składników, posyp posiekanymi ziołami. Posól i popieprz do smaku, a następnie energicznie wymieszaj.

4. Smaż naleśniki aż się zarumienią na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.. Podawaj na gorąco, udekorowane ziołami i ulubionym sosem.

Smacznego!