Omlet z Cukinią – Moja rodzina zachwyca się nim za każdym razem.

Olet to smaczne, szybkie i proste danie, które może być przygotowane na milion sposobów. Dodatkiem może być dosłownie każde warzywo lub mięso.

Oto propozycja na omlet z cukinią. W takiej wersji jeszcze go nie jadłaś. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 400 g cukinii (lub kabaczka)
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duży pomidor
  • 50 g twardego sera
  • olej do smażenia
  • krewetki lub mięso z kurczaka jako dodatek (opcjonalnie)

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.

2. Pozostaw przez chwilę w misce, a następnie odciśnij wodę i podziel na dwie części.

3. Podsmaż połowę startej cukinii z cebulą pokrojoną w drobną kostkę przez około 3-4 minuty. W osobnej misce wymieszaj jajka z drugą połową (surowej) startej cukinii.

4. Wymieszaj razem podsmażoną cukinię z cebulą i surową z jajkami. Dodaj soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż masę na rozgrzaną patelnię z olejem.

5. Na wierzchu poukładaj plastry pomidora i posyp startym serem (opcjonalnie). Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż, aż jajka dobrze się zetną.

6. Jako pysznego dodatku możesz również dodać obrane krewetki, kawałki podsmażonego kurczaka lub plasterki salami.

 

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!