Pestki moreli – Niesamowita skuteczność w walce z rakiem.

Morele – Dostępne są w każdym sklepie z owocami i warzywami. Mięsiste, słodkie i soczyste owoce uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Chętnie dodawane do licznych deserów i soków dzięki temu, że mają delikatny smak i wyrazisty aromat. Nie mamy jednak pojęcia, jak cenne morela ma wnętrze.

Bez zastanowienia wyrzucamy pestkę do kosza po zjedzeniu moreli, a to ona właśnie zawiera więcej witamin, niż sam owoc.

 

Właściwości zdrowotne moreli:

O jej cudownych właściwościach wiedzieli już starożytni egipcjanie, którzy leczyli choroby jelit i zapalenie krtani mielonymi pestkami moreli.
Średniowieczni lekarze leczyli z pomocą pestek zapalenie oskrzeli.
Chińscy zielarze i uzdrowiciele stosowali do leczenia chorób skóry i stawów olej pozyskany z pestek moreli.

 

Pestki moreli i jej składniki odżywcze:

Błonnik pokarmowy – zwiększa napięcie jelit i wchłania toksyny oraz normalizuje pracę korzystnej mikroflory.
Żelazo, wapń, fosfor i potas – szczególnie polecane osobom zmagającym się z niedokrwistością.
Ponadto pierwiastki te wzmacniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i chronią układ odpornościowy przed infekcjami.
Magnez i jod – zmniejszają ciśnienie tętnicze i stymulują pracę mózgu i hormonów tarczycy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe – są odpowiedzialne za piękną i zdrową skórę, włosy i paznokcie. Działają kojąco na regenerujące się mięśnie po intensywnym wysiłku fizycznym.
Witamina B17 – skutecznie zwalcza komórki rakowe, w szczególności przy nowotworach narządów kobiecych.

Witamina B15 – Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek. Obniża zawartość złego cholesterolu w organizmie i rozszerza naczynia krwionośne.

Witamina E – znana jako tokoferol, jest naturalnym „odmładzaczem”, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Witamina PP – jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i ma duży wpływ na rozwój obwodowego układu nerwowego. Bierze czynny udział w syntezie hormonów płciowych.
Medycyna oficjalnie nie uznaje skuteczności amigdaliny w leczeniu raka, chociaż istnieje wiele wskazań.

 

Amerykańska Agencja Do Spraw Żywności i Leków oficjalnie zakazała stosowania leków wyprodukowanych na bazie amigdaliny, jednak wiele osób stosuje ją jako środek zapobiegający nowotworom i pomocniczo przy chemioterapii.

Oczywiście należy pamiętać, że leczenie chorób onkologicznych pestkami moreli, absolutnie nie wyklucza przyjmowania leków i procedur zalecanych przez lekarza prowadzącego. Ma ono jedynie charakter pomocniczy.
Zapobiegawczo w ramach profilaktyki, należy spożywać pestki moreli na surowo, a ściślej: na każde 5 kg wagi ciała, jedną pestkę moreli.

 

Tradycyjna medycyna, a pestki moreli:

Jeśli nie ma przeciwwskazań do stosowania pestek moreli, tj. ciąża, cukrzyca lub zaburzenia pracy tarczycy, możesz zastosować je profilaktycznie przed:

 

Chorobami serca – codziennie przed snem wypijaj napar przygotowany z 10 g rozdrobnionych pestek moreli, zalanych filiżanką wrzącej wody. Przygotowany napar, po zaparzeniu go, należy jeszcze zagotować.

Zapaleniem oskrzeli – pij dwa razy dziennie mieszankę przygotowaną ze zmielonych pestek moreli, wymieszanych z 200 ml mleka lub herbaty.

 

Podziel się na facebooku!