Pieczony Boczek do Słoików – Teraz zachowasz ten smak i aromat na dłużej.

Pieczony boczek w piekarniku to pyszne danie, przygotowywane od wieków. Jednak popularność tego dania jest taka, że kucharze ciągle wymyślają nowe subtelności, które sprawiają, że ten przysmak jest jeszcze bardziej zaskakujący.

Przede wszystkim wiemy, że chociaż pieczenie boczku jest bardzo proste, nadal istnieją pewne zasady, których należy przestrzegać. Na przykład do pieczenia powinnaś używać tylko świeży i surowy boczek, ponieważ gotowany traci niezbędne nuty smakowe. Mrożony natomiast, będzie zbyt twardy. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj boczek młodego zwierzęcia, ponieważ jest najbardziej delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Wybierając świeży i wysokiej jakości boczek, pamiętaj, że powinien on być wyłącznie biały (może mieć różowawy odcień). Każda oznaka zażółcenia mówi, że nie jest on pierwszej świeżości. Dodatkowym plusem tego przepisu, jest możliwość przygotowania pieczonego boczku w dwóch propozycjach jednocześnie. Zachwycisz swoich gości pieczonym boczkiem ze słoiczka, nawet podczas najpoważniejszej uroczystości. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 kawałki świeżego, surowego boczku (razem ok. 2 kg)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • musztarda i majonez do marynaty
  • trochę smalcu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oba kawałki boczku dobrze natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.

 

2. Następnie, jeden kawałek dodatkowo natrzyj musztardą stołową, drugi majonezem. Zawiń w folię aluminiową i marynuj przez 3-4 godziny (im dłużej, tym lepiej). Folią aluminiową owiń szczelnie, nawet kilka warstw, aby podczas pieczenia tłuszcz nie wyciekał.

 

3. Piecz boczek w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i przypiekaj go przez kolejne 15 minut.

 

4. Gdy boczek ostygnie, pokrój go na kawałki, włóż do czystych i suchych słoików, a następnie zalej powstałym przy pieczeniu tłuszczem. Jeśli trzeba stop dodatkowo smalec.

 

5. Zakręć szczelnie pokrywki i odwróć słoiki do góry dnem, aby cały tłuszcz znalazł się u góry. Kiedy zastygnie, utworzy warstwę ochronną. Przechowuj w chłodnym miejscu.

 

 

Smacznego!

 

error: Content is protected !!