Pierożki z „Niespodzianką” – Na jednej porcji się nie zatrzymasz.

Delikatne i chrupiące ciasto z pysznym aromatycznym nadzieniem, przygotujesz szybko i z łatwością. Doskonałe na lekkie domowe przekąski lub na gościnny stół. Tak samo pyszne na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem możesz je spakować pociechom do plecaka na drugie śniadanie lub zabrać na piknik na łonie natury. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 220 ml wrzącej wody
  • 3–3,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g sera feta
  • 4–5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ulubionych ziół
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do wrzącej wody dodaj sól, cukier i olej. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól i cukier się rozpuściły.

2. Do miski wsyp mąkę i wlej do niej wodę z solą, cukrem i olejem. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Potem przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.

3. Czas na nadzienie: Obierz czosnek i drobno go pokrój lub przeciśnij przez praskę. Pomidory pokrój w plastry ok. 5 mm. Drobno posiekaj zioła.

4. Rozetrzyj ser feta widelcem i dodaj do niego zioła i czosnek, wymieszaj pastę.

5. Podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Poukładaj na nim pomidory, zachowując 2,5 cm. odstęp. Na każdym plasterku pomidora połóż pastę z sera feta z ziołami.

6. Przykryj wszystko drugim rozwałkowanym plackiem i dociśnij po brzegach. Szklanką lub kubkiem odciśnij koła tak, aby w środku każdego był plasterek pomidora z pastą. Dobrze zaciśnij brzegi ciasta dookoła pomidorów, aby nadzienie nie wypłynęło.

7. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż pierożki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

8. Pierożki z niespodzianką gotowe.

 

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!