Podudzia Kurczaka Zapiekane z Kakao i Cynamonem – Oszałamiająca kombinacja smaku i aromatu.
Mięso z kurczaka jest najpopularniejszym i najtańszym mięsem drobiowym. Fani kurczaka z pewnością zapiekali go już ze śliwkami i jabłkami, w kefirze, Coca-Coli, z warzywami, a nawet pomarańczami.

Wydaje się, że zaskoczyć czymś nowym nie jest już możliwe. Ale tylko na pierwszy rzut oka! Wystarczy trochę wyobraźni, aby znane produkty znalazły zupełnie nowy smak i aromat. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
- 
700 g podudzi z kurczaka
 - 
1 marchewka
 - 
200 g kwaśnej śmietany
 - 
100 g śmietanki
 - 
2 łyżeczki kakao w proszku
 - 
1 łyżeczka cynamonu
 - 
80 g twardego sera
 - 
0,5 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
 - 
sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE
1. Oczyść i umyj pod bieżąca wodą podudzia z kurczaka.

2. Przygotuj aromatyczną marynatę, mieszając śmietanę, kakao i cynamon z pieprzem i solą.

3. Natrzyj dobrze podudzia z kurczaka przygotowana marynatą i pozostaw na 20 minut.

4. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietaną kwaśną wymieszaną ze śmietanką.
5. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i posól do smaku.
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
7. Następnie wyjmij z piekarnika, przewróć podudzia na drugą stronę i posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

8. Pyszne kakaowo-cynamonowe podudzia z kurczaka gotowe.

Smacznego!