Szaszłyki Drobiowe z Boczkiem – Delikatne, aromatyczne i soczyste mięso wprost rozpływa się w ustach.

Nie ma lepszego sposobu na przyrządzenie mięsa, niż smażenie go na węglu drzewnym. Ale kiedy do wiosny pozostało czekać jeszcze przez 3-4 miesiące, można je upiec na patelni lub w domowym piekarniku.

 

 

Mięso drobiowe jest lekkostrawne, nie kosztuje dużo, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Aby były wyjątkowe, wymagają jednak specjalnego podejścia.
Soczyste i pachnące szaszłyki z kurczaka z boczkiem z piekarnika przygotujesz szybko, są smaczne i wyglądają oryginalnie. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 350 g fileta z kurczaka
  • 100 g boczku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, czarny pieprz i mieszanka ziół do smaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyte i osuszone filety z kurczaka, pokrój na małe kawałki.

 

2. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw. Wymieszaj kurczaka z marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny.

 

3. Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku.

 

4. Nabij kawałki mięsa z boczkiem na drewnianych patyczkach tak, aby boczek się nie rozwinął.

 

5. Jeśli smażysz szaszłyki na patelni pamiętaj, że boczek jest wystarczająco tłusty i nie ma potrzeby dolewać dużej ilości oleju.

 

6. Smaż je na małym ogniu z każdej strony, do miękkości.

 

7. Jeśli pieczesz szaszłyki w piekarniku, rozgrzej go do 200 stopni, zwilżając je wcześniej wodą. Piecz do miękkości, od czasu do czasu obracając na drugą stronę.

 

8. Wyjmij gotowe szaszłyki z piekarnika i podawaj na gorąco.

 

 

Smacznego!

 

 

 

Podczas gdy szaszłyki się pieką, możesz przygotować lekką sałatkę ze świeżych warzyw, doprawioną oliwą z oliwek lub ulubiony aromatyczny sos. Wszyscy będą zachwyceni domowym szaszłykiem w środku zimy. Znikną ze stołu w mgnieniu oka!

 

error: Content is protected !!