Szaszłyki Drobiowe z Boczkiem – Delikatne, aromatyczne i soczyste mięso wprost rozpływa się w ustach.
Nie ma lepszego sposobu na przyrządzenie mięsa, niż smażenie go na węglu drzewnym. Ale kiedy do wiosny pozostało czekać jeszcze przez 3-4 miesiące, można je upiec na patelni lub w domowym piekarniku.
Mięso drobiowe jest lekkostrawne, nie kosztuje dużo, a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Aby były wyjątkowe, wymagają jednak specjalnego podejścia.
Soczyste i pachnące szaszłyki z kurczaka z boczkiem z piekarnika przygotujesz szybko, są smaczne i wyglądają oryginalnie. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
350 g fileta z kurczaka
-
100 g boczku
-
1 cytryna
-
2 łyżki sosu sojowego
-
sól, czarny pieprz i mieszanka ziół do smaku
-
3-4 ząbki czosnku
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Umyte i osuszone filety z kurczaka, pokrój na małe kawałki.
2. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw. Wymieszaj kurczaka z marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny.
3. Każdy kawałek kurczaka owiń plasterkiem boczku.
4. Nabij kawałki mięsa z boczkiem na drewnianych patyczkach tak, aby boczek się nie rozwinął.
5. Jeśli smażysz szaszłyki na patelni pamiętaj, że boczek jest wystarczająco tłusty i nie ma potrzeby dolewać dużej ilości oleju.
6. Smaż je na małym ogniu z każdej strony, do miękkości.
7. Jeśli pieczesz szaszłyki w piekarniku, rozgrzej go do 200 stopni, zwilżając je wcześniej wodą. Piecz do miękkości, od czasu do czasu obracając na drugą stronę.
8. Wyjmij gotowe szaszłyki z piekarnika i podawaj na gorąco.
Smacznego!
Podczas gdy szaszłyki się pieką, możesz przygotować lekką sałatkę ze świeżych warzyw, doprawioną oliwą z oliwek lub ulubiony aromatyczny sos. Wszyscy będą zachwyceni domowym szaszłykiem w środku zimy. Znikną ze stołu w mgnieniu oka!