Tortilla na wiele sposobów – Każdy sposób skradnie serce łakomczucha.

Moje dzieci uwielbiają tą wspaniałą przekąskę. Można przygotować ją na prawdę na wiele sposobów, a przy tym wykazać się wyobraźnią i kreatywnością.

 

Wszystkie przekąski z tortillą w roli głównej można można podzielić na dwie grupy: Pierwszą można jeść od razu po przyrządzeniu, a inne należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na ogniu czy grillu. Z ulubionym sosem będzie zawsze pyszna. Oto najlepsze propozycje na tortillę. Do dzieła…

Tortilla z warzywami

SKŁADNIKI
  • 3 tortille wraps
  • 200 g sera
  • 3 świeże ogórki
  • 3 papryki (lub 300 g marchewki koreańskiej)
  • 1 pęczek liści sałaty
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g majonezu lub gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki keczupu
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj sos: Wymieszaj majonez lub śmietanę z musztardą, miodem, keczupem, solą i ulubionymi przyprawami.

 

2. Ułóż tortilla wraps na folii spożywczej (łatwiej będzie go przenosić) i równomiernie ułóż tarty ser na wierzchu, przykryj go drugą tortillą.
3. Tą drugą posmaruj połową sosu i posyp drobno posiekanym koprem i liśćmi sałaty.

 

4. Potem ułóż trzecią tortillę, którą również posmaruj sosem. Potem połóż pokrojone ogórki i paprykę pokrojoną w drobne paski (lub marchewkę koreańską).
5. Zwiń ciasno tortillę w rulonik za pomocą folii spożywczej. Pokrój na porcje przed podaniem.

 

Tortilla z kurczakiem

SKŁADNIKI
  • 3 tortille wraps
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ser śmietankowy
  • 2 jajka
  • 200 g majonezu
  • 200 g marchewki koreańskiej (lub 2 papryki)
  • świeże warzywa

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj lub podsmaż fileta z kurczaka z przyprawami. Ugotuj jajka. Koreańska marchewka musi być zrobiona z wyprzedzeniem i użyta po wyciśnięciu z marynaty. Paprykę razem z innymi warzywami pokrój w paski lub plasterki.
2. Pierwszą tortillę posyp tartym serem. Przykryj drugą i posmaruj majonezem, potem połóż pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i pokrojone w plasterki jajka. Przykryj trzecią i połóż marchewkę lub warzywa.

 

3. Zwiń tortillę ciasno w rolkę. Warstwy możesz wykonać w dowolnej kolejności.

 

 

Tortilla z paluszkami krabowymi

 

SKŁADNIKI
  • 3 tortille wraps
  • 4 jajka na twardo
  • 300 g marchewki po koreańsku
  • 300 g paluszków krabowych
  • 3 serki śmietankowe
  • 200 g majonezu
  • świeże warzywa

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Posmaruj pierwszą tortillę majonezem i rozłóż marchewkę koreańską. Na środku połóż całego paluszka krabowego i zawiń ciasno w rolkę.
2. Na drugiej, również posmarowanej majonezem, połóż drobno pokrojone jajka i rozdrobniony serek śmietankowy. Połóż pierwszą rolkę na krawędzi i owiń ją drugą tortillą.

 

3. Na trzeciej,posmarowanej majonezem, dodaj pokrojone drobno paluszki krabowe (rozłóż je na całej powierzchni). Owiń szczelnie dwie wcześniej zwinięte tortille.

 

Tortilla z szynką i serem

 

SKŁADNIKI
  • 2 tortille wraps
  • 300 g gotowanej szynki
  • 300 g twardego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sałata, warzywa
To najłatwiejsza wersja. Na dwie tortille nałóż majonez i musztardę. Rozsmaruj je na całej powierzchni. Potem ułóż sałatę, warzywa, krojony w plastry ser i szynkę. Zwiń w rulon. Gotowe!

 

 

Tortilla z twarożkiem i łososiem

 

SKŁADNIKI
  • dowolna ilość tortilli wraps
  • 200 g solonego łososia, różowego łososia lub innej ryby
  • 150 g miękkiego twarożku śmietankowego
  • koperek lub inne zioła

 

Posmaruj tortill rozgniecionym twarożkiem śmietankowym, posyp koperkiem i poukładaj na wierzchu rybę. zawiń w rulon.Gotowe!
Tortilla z grilla jest bardzo smaczna, szybka i prosta do przygotowania. Sercem każdej z nich jest ser żółty, ser feta, ryba lub zwykły twarożek. Reszta jest opcjonalna.

 

Tortilla z pomidorem na grilla

 

SKŁADNIKI
  • Tortilla wraps
  • 200 g sera (ser feta, miękki twarożek)
  • 1 pomidor
  • świeże warzywa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
Wymieszaj twarożek z drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i serem. Na całej powierzchni tortilli nałóż farsz i pokrojone pomidory. Zawiń tortillę w kopertę. Z obu stron piecz na grillu, często obracając ją na ruszcie, aby się nie przypaliła a ser topił równomiernie. Gotowe!

 

Tortilla z kurczakiem i pomidorem

SKŁADNIKI
  • Tortilla wraps
  • 1 gotowany filet kurczaka
  • 150 g twardego sera
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • musztarda, keczup
  • świeże warzywa
Tortillę posmaruj keczupem, musztardą i posyp tartym serem. Połóż na wierzchu kawałki gotowanego kurczaka, zioła i pokrojone warzywa. Złóż w kopertę i usmaż na grillu. Smacznego!

 

Tortilla z mięsem mielonym

 

SKŁADNIKI
  • Tortilla wraps
  • 4 usmażone kotleciki z mięsa mielonego
  • sałata
  • 1 marchewka
  • musztarda, keczup
  • świeże warzywa

 

Na tortillę połóż sałatę, startą marchewkę. Na środku ułóż kotleciki z mięsa mielonego posmarowane keczupem i musztardą. Zawiń całość i usmaż na grillu.
Możesz też przygotować pyszne chipsy z tortilli, które możesz bezpiecznie dać dzieciom, spakować w pudełko i zabrać ze sobą w podróż. Wystarczy tylko pokroić tortillę.

 

 

Chipsy z tortilli

 

Będziesz potrzebować tylko tortilla wraps, soli, wszelkich przypraw (np. zioła prowansalskie) i trochę oleju. Wymieszaj przyprawy, sól i olej i polej nim kawałki tortilli, pokrojone na dowolny kształt. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek pokryty był olejem i przyprawami.
Rozłóż je na blaszce do pieczenia lub ruszcie grillowym w jednej warstwie. Piecz w piekarniku przez 5-7 minut, rozgrzanym do 220 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Jeśli jest ich dużo, połóż je wszystkie na raz, ale często mieszaj podczas pieczenia.
Kiedy aromatyczna tortilla jest już na grillu, a warzywa i pieczarki czekają w kolejce, czas wydaje się zwalniać. Czekanie jest najbardziej nieprzyjemną częścią odpoczynku. Pyszny i soczysty kurczak, pieczarki warzywa z serem zawinięte w środku zaspokoi każdy głód i wynagrodzi czekanie.

 

 

Teoretycznie wszystko można zawinąć w tortilli – od prostego twarożku z zieleniną po łososia z twarogiem . Ale najsmaczniejsze będą prawdopodobnie te z serem feta, pomidorami i bazylią smażone na ruszcie grilla.

 

error: Content is protected !!