5 Toksycznych Produktów, które niszczą Twoją Trzustkę – koniecznie zmień nawyki żywieniowe.

Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak ważnym i cennym organem jest trzustka. Wyobraź sobie, że to właśnie ona całodobowo wydziela enzymy trawienne, które rozkładają pokarm. Niedożywienie lub otyłość spowodowana nadmiernym apetytem to najczęściej popełniane błędy żywieniowe, które mają znaczący wpływ na fizjologię trzustki.
Hormony, które regulują metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów również nie są bez znaczenia, dla prawidłowego jej funkcjonowania. Musimy więc pamiętać, że długość naszego życia w znacznym stopniu zależy od tego jak ją traktujemy. Nieprawidłowości w jej funkcjonowaniu do jakich sami, świadomie doprowadzamy mogą powodować wiele poważnych chorób, takich jak: zapalenie trzustki, cukrzycę, raka trzustki, a nawet mukowiscydozę. Dbaj więc o nią i unikaj pokarmów, które znacznie skrócą jej życie. Oto one:

Najczęstsze i najbardziej szkodliwe produkty:

1. Alkohol zawsze ma toksyczny i bezpośredni wpływ na trzustkę. Bez względu na rodzaj i stężenie, nie ma enzymów rozszczepiających alkohol, co powoduje bezpośredni wpływ na jej funkcjonowanie. Znacznie bardziej jesteś narażony na przewlekłe zapalenie trzustki.

 

2. Kolorowe, gazowane napoje – nadużywanie takich napojów, może być jedną z przyczyn zapalenia trzustki. Ze względu na bardzo dużą zawartość cukru powodują gwałtowny wzrost insuliny w organizmie. Picie ich w sporych ilościach obciąża trzustkę i prowadzi do kamicy żółciowej.

3. Margaryna – zawiera ją 95% produktów piekarskich (pieczywo, ciasta, babeczki). Przed dokonaniem wyboru w sklepie, warto więc zapoznać się ze składnikami kupowanego produktu. W nadmiarze wywołuje częste stany zapalne. Obciąża układ sercowo-naczyniowy i trzustkę. Produkt ten zawiera wysoki potencjał onkogenny, a zawarte w nim utwardzone oleje roślinne są uznawane za najszkodliwszy typ kwasów tłuszczowych.

4. Majonez, sosy i dipy – zawierają zabójcze ilości środków zagęszczających, konserwujących i wzmacniaczy smaku, które w towarzystwie kwasu octowego i musztardy zwiększają produkcje enzymów trawiennych i znacznie obciążają nasze organy trawienne. Nadmierne spożywanie tych produktów jest jedną z przyczyn zapalenia trzustki.

 

5. Półprodukty mięsne i produkty wędzone – dotyczy to również konserw mięsnych z długim terminem spożycia, które oprócz wielu konserwantów, zawierają dużo soli i tłuszczu. To w konsekwencji znacząco obciąża trzustkę.

 

Chcesz być zdrowy? Zacznij od zdrowej żywności! I podziel się tą wiedzą z przyjaciółmi.

 

Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!