Włoska Mimoza – Pyszne i piękne. To ciasto ozdobi każdy stół.
Północne Włochy słyną z kulinarnych przysmaków. Jedną z włoskich specjalności, które można znaleźć w menu każdej cukierni, jest ciasto Mimoza. Wyglądem przypomina kwiat mimozy. Puszyste i obłędnie smakuje. Z pewnością będzie niezwykłą ozdobą każdego stołu podczas wyjątkowych uroczystości. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 
8 żółtek
 - 
4 jaja
 - 
220 g cukru
 - 
200 g mąki
 - 
40 g skrobi
 
SKŁADNIKI NA KREM
- 
300 ml mleka
 - 
500 ml kremu
 - 
200 g cukru
 - 
8 żółtek
 - 
60 g mąki
 - 
2 łyżki cukru pudru
 - 
wanilina
 
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
- 
100 ml wody
 - 
5 g cukru
 - 
50 ml likieru pomarańczowego
 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubijaj 4 jajka z cukrem, mikserem na średnich obrotach przez co najmniej 10 minut.

2. Dodaj 8 oddzielonych żółtek i ubijaj dalej, aż masa jajeczna zrobi się puszysta.

3. Przesiej mąkę ze skrobią i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko do uzyskania jednolitej masy.

4. Podziel ciasto na dwie części i upiecz każde z osobna w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu, ciasta pozostaw w formach na kilka godzin.

5. Czas przygotować krem. Do garnka wlej mleko, 300 ml śmietany i wanilinę. Zagotuj na małym ogniu, często mieszając.

6. Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich mąkę. Kiedy mleko ze śmietaną zacznie wrzeć, dodaj utarte żółtka. Intensywnie mieszaj nie przerywając wrzenia.
7. Dodaj cukier puder, wymieszaj i pozostaw krem do ostygnięcia.
8. Jeden biszkopt przekrój na trzy części. Drugi pokrój w małe kostki.

9. Czas nasączyć biszkopty. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj do niej cukier i likier pomarańczowy. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nasącz schłodzoną mieszanką wszystkie biszkopty.
10. Ciasto układaj warstwami: nasączony biszkopt, krem śmietanowy itd. Ostatnią warstwą jest krem śmietanowy, na którym poukładaj biszkopta pokrojonego w kosteczkę. Mimoza gotowa.
