Zupa Wielowarzywna z Dynią – Rozgrzewająca i sycąca. Pyszna, aromatyczna zupa dla każdego.
Rozgrzewająca i sycąca, gęsta zupa z wielu dostępnych i niezwykle zdrowych warzyw. Jej aromat, unoszący się w całym domu przywoła do stołu całą rodzinę, a ty przygotuj się na całą masę komplementów. Idealna na chłodne dni i z pewnością rozgrzeje żołądek i duszę.
Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI
- 
300 g dyni
 - 
4 średnie ziemniaki
 - 
1 marchewka
 - 
1 cebula
 - 
1 słodka czerwona papryka
 - 
3 łyżki oleju
 - 
1 litr bulionu mięsnego
 - 
100 g zielonego groszku (lub 1 puszka dowolnej fasoli)
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 pomidor
 - 
1/2 łyżeczki pieprzu
 - 
2 liście laurowe
 - 
2 łyżeczki soli
 - 
pęczek pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki, dynię, marchew, cebulę i czerwoną paprykę.
2. Podsmaż pokrojone warzywa na patelni przez ok. 2 minuty.
3. Przełóż do garnka i wlej bulion. Wrzuć liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj groszek (lub fasolę). Gotuj zupę przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
5. Następnie dodaj pokrojony w kostkę pomidor, gotuj przez kolejne 10 minut.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
7. Na koniec wrzuć posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przykryj pokrywką i wyłącz ogień. Pozostaw na co najmniej 20 minut.
