Zupa Wielowarzywna z Dynią – Rozgrzewająca i sycąca. Pyszna, aromatyczna zupa dla każdego.

Rozgrzewająca i sycąca, gęsta zupa z wielu dostępnych i niezwykle zdrowych warzyw. Jej aromat, unoszący się w całym domu przywoła do stołu całą rodzinę, a ty przygotuj się na całą masę komplementów. Idealna na chłodne dni i z pewnością rozgrzeje żołądek i duszę.

 

Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g dyni
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 100 g zielonego groszku (lub 1 puszka dowolnej fasoli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • pęczek pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki, dynię, marchew, cebulę i czerwoną paprykę.

 

2. Podsmaż pokrojone warzywa na patelni przez ok. 2 minuty.

 

3. Przełóż do garnka i wlej bulion. Wrzuć liście laurowe i doprowadź do wrzenia.

 

4. Dodaj groszek (lub fasolę). Gotuj zupę przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

 

5. Następnie dodaj pokrojony w kostkę pomidor, gotuj przez kolejne 10 minut.

 

6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.

 

7. Na koniec wrzuć posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przykryj pokrywką i wyłącz ogień. Pozostaw na co najmniej 20 minut.

 

Smacznego!
error: Content is protected !!